Főoldal
!!! AKTUÁLIS !!!
Kapcsolat
Bemutatkozó
Miért éppen Lélekmesék?
BabaBibe Játszócsoport kisgyermekeknek
Szülő-csecsemő és kisgyermek konzultáció
Kincskereső Meseterápiás Módszer
Bibe Intuitív Szülő Program
Kommunikációs tréning szülőknek
Szakmai partnerek...
Galéria

A koragyermekkor kérdései, nehézségei és a konzultáció lehetőségei

Egy gyermek születésével számos olyan helyzet adódik, mely -minden szívből jövő szülői igyekezet ellenére is - nehézséget okozhat. Ennek skálája igen széles, az apróbb kezdeti problémáktól, az anyák lelkiállapotának, a család struktúrájának, addigi megszokott ritmusának felborulásától, egészen a komolyabb regulációs zavarok megjelenéséig.

Anya és babájaEnnek mentén alkalmazható a
szülő- csecsemő/kisgyermek konzultáció, mely kifejezetten koragyermekkori, a 0-4 éves kort felölelő, prevenciós
és intervenciós módszer a 
regulációs zavarok kialakulásával
kapcsolatban.

Miről szólhat a konzultáció?

Szülő-gyermek kapcsolat, csecsemőkori, illetve - miután az organikus eredetű okokat kizártuk, illetve megismertük - a kisgyermekkori étkezés, evészavar, egyéb ezzel kapcsolatos problémák, az alvászavar, a krónikus sírás, napirend alakulása, a testvér érkezésével kapcsolatos kérdések, kommunikáció, szobatisztaság kérdései, közösségi élet megkezdése, stb.
A konzultációs ülések arra szolgálnak, hogy fenti témákról segítő,
támogató légkörben lehessen beszélni, és közös munkára alapozva együtt keressünk lehetséges válaszokat, megoldásokat egy-egy kérdés, nehézség mentén.

Mik azok a regulációs zavarok? Mikor lehet szükség szülő-csecsemő/kisgyermek konzultációra?
http://intuitivszulo.hu/regulacios-zavarok 

Alvásproblémák, zavarok

Nehézségek a nappali altatásnál, alvásnál, problémák az esti fektetéssel, altatással, elalvással, az éjszakai átalvással. Ide tartoznak a kialakulatlan nappal-éjszaka, alvás-ébrenlét ritmus, a nagyon gyakori felébredések, visszaalvási nehézségek.

Evés, etetés, gyarapodás problémák, zavarok

A szoptatás, evés. etetés, gyarapodás kapcsán számtalan probléma merülhet fel. A teljesség igénye nélkül: a csecsemő, kisgyermek keveset eszik; elutasítja az ételt; csak bizonyos ételeket eszik meg; van rágófoga, de csak folyékonyat, vagy pépeset eszik; eszik, de nem, vagy csak keveset gyarapszik; nem érdekli az evés, az ételek, stb.

Sírásproblémák, krónikus nyugtalanság

A csecsemő sírásának mennyisége jóval több, mint az átlagos, illetve nem, vagy csak nagyon nehezen megnyugtatható. Igen gyakori, hogy az intenzív sírás a koraesti órákban jellemző. Sokszor társul alvásproblémákkal, éjszakai, vigasztalhatatlan sírással.

Kötődési problémák, zavarok

Normál körülmények között minden kisgyermek kialakít legalább egy kötődési kapcsolatot egy felnőttel. Vannak olyan helyzetek, amikor erre sajnos nincs lehetősége, vagy kialakul kötődés, de a szülő és a gyermek közötti kapcsolat jellemzői súlyos viselkedési problémákat okoznak a gyermeknek.

Nem organikus fejlődési visszamaradás

Időre, egészségesen, normál súllyal született csecsemő gyarapodás elmarad az átlagostól, vagy nem gyarapszik, egy éves kor után a mozgásos és értelmi fejlődésben is kezd lemaradni a többiektől. Az ételt nem utasítja el, szívesen eszik, és nincs neurológiai, vagy egyéb orvosi ok a probléma hátterében.

Túlzott testvérféltékenység

A testvérek közötti féltékenység az élet természetes része, mértéke az egyéni adottságoktól, a szülők viselkedésétől és a körülményektől is nagymértékben függ. Az átlagost meghaladó mértékű féltékenység, a szülőkben aggodalmat keltő, és/vagy a testvér fizikai biztonságát veszélyeztető viselkedés esetén beszélhetünk regulációs zavarról.

Túlzott dac, kontrollálhatatlan dühroham

dackorszak, az önálló akarat érvényesítésének határozott megjelenése az esetek többségében nehézséget okoz a szülőknek. Zavarról akkor beszélünk, ha a szülő számára kezelhetetlenné válik a helyzet és/vagy a gyermek viselkedése, a dührohamokat, a “hisztit” kontrollálhatatlanság jellemzi, extrém, önsértő viselkedések jelennek meg, a dacoló viselkedés nagymértékben eltér az átlagostól.

Túlzott elválástól való félelem (szeparációs szorongás)

Minden kisgyermek distresszt él át a gondozótól való szeparációkor, mely széles spektrumban nyilvánulhat meg az enyhe tiltakozástól, csimpaszkodástól a a sokáig tartó, zokogó epizódokig. Néhány gyermeknél ez a stressz egy idő eltelte után sem csökken, ami akadályozza a fejlődését, és a család mindennapi  életvitelét.

Szokatlan mértékű agresszivitás

Az agresszió a természetes viselkedés-repertoárunkba tartozik, a fejlődés és a szocializáció egyik feladata ezeknek a viselkedéseknek a társadalom által elfogadott szinten tartása, illetve szabályozása. Az agresszió szintjében nagy egyéni különbségek vannak, azonban a túlzott mértékű, vagy extrém, deviáns formái már beavatkozást igényelnek.

Székrekedés, székletvisszatartás

Azokban az esetekben, amikor a kisgyermek székrekedése, vagy székletvisszatartása mögött nem áll biológiai, orvosi ok, illetve áll, de annak megoldásával nem enyhül a probléma, a háttérben pszichés és/vagy életmódbeli nehezítő tényezők állnak. Ahogy telik az idő, a probléma gyakran egyre súlyosbodik.