Főoldal
«Főoldal
Érdekességek a mesékről

A mesékben rejlő Kincs - Kincskereső Meseterápiás Módszer

  

„A mesék sajátos módon ragadnak magukkal…, színes történeteikkel szórakozást nyújtanak, de közben önismeretre is tanítanak. Hallgassátok a meséket, figyelmeztetett bennünket, mert hasznos vezérfonalul szolgának az életben.
- Tisztítsátok meg elméteket! – mondogatta - . Hunyjátok be a szemeteket, és hallgassátok a számból hangzó régmúlt meséket.
Apánk sohasem adott használati utasítást a mesékhez, sosem járta be velünk a fénylő információkat tartalmazó összes tárnát, épphogy csak sejtelmes töredékében hagyta őket, képzeletünkre bízva a hiányzó részek pótlását. De erre voltaképpen szükség sem volt, mivel a megfelelő szavakkal ki tudta élesíteni a meséket, amelyek aztán maguktól léptek működésbe….” (Tahir Shah)

A mesék évszázadok óta velünk élnek, lüktetnek, szövődnek tovább, s bár időnként átformálódnak, de így vagy úgy, elkísérnek gyermekkorunktól fogva. Éppen ezért a mese lelkünk számára olyan elixír, mely őseink által ránk hagyományozott szimbólumokkal szólít meg, s ezáltal ad útmutatást a mai világunkra oly jellemző rohanásban.
M
indenkit személyesen szólítanak meg, a bennük meglévő bölcsesség nem tolakodik, üzeneteik csak annyira érintenek meg, amennyi éppen szükséges a fejlődéshez, az életben való eligazodáshoz, elfeledett belső kincseink felszínre hozásához. Lehetőséget kínálnak arra, hogy lelkünk nyelvén, szimbólumok formájában szólítsanak meg és ezáltal legbensőbb világunk táruljon fel előttünk. 

A mesékkel kapcsolatban, általában először a gyermekek juthatnak eszünkbe, hiszen mesélni manapság nekik szokás, pedig régen a mesék felnőtteknek is szóltak. Hisszük, hogy a mai világban sincs ez másképp, éppen ezért a meseterápiában felnőttekkel foglalkozunk, nemtől, kortól függetlenül, hiszen a mesék mindannyiunkhoz szólnak. 
Saját élményen alapuló módszerrel dolgozunk fel klasszikus meséket, a világ különböző népeinek meséit, valamint mindenki megírhatja saját történetét is egy-egy mese kapcsán.
A Kincskereső Meseterápiás Módszer /dr. Antalfai Márta/ olyan személyiségfejlesztő, önismeretet segítő pszichológiai módszer, melyben a mesék 
feldolgozása jungi analitikus pszichológia megközelítéséből történik.
A módszer fő gerincét két, nagy témakör adja:

  • a női személyiségfejlődés egyes állomásai,
  • az évkörökhöz tartozó, egy-egy hónapot szimbolizáló mesék;
    valamint eddigi tapasztalataink alapján,
  • egyéb,  a résztvevők aktuális élethelyzetéhez igazodó mesék mentén is dolgozunk

A népmeséket eredeti szöveggel használjuk, hiszen a bennük megjelenő szimbólumok, archetipikus minták ebben a formában a leghitelesebbek, így a lelki folyamatokra a leginkább hatóak.  A módszerben alkalmazunk relaxációs, meditációs technikát, zenét, valamint művészeti terápiás eszközöket is (por-, olajpasztell, viaszkréta, akvarell, agyag, színesceruza, szén, montázsolás, kollázs készítés, stb.), melyekkel segítjük a belső munkát.

A meseterápia egyéni és csoportos önismereti munkában is segítő módszer.  

 

Érdekességek, tudnivalók a meseterápiás munkáról
Érdekességek, tudnivalók a meseterápiás munkáról

Érdekességek, fontos tudnivalók a mesékről, a mese terápiás hatásáról, valamint a koragyermekkorról, konzultációs lehetőségekről